Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0751 220 036
Programare
Articole   -   Protetică

Tot ce trebuie să ştiţi despre coroana dentară provizorie

Coroana dentară provizorie este utilizată în calitate de “capă” provizorie şi este realizată din răşină acrilică în cabinet (prin utilizarea de către medicul stomatolog a unor cape prefabricate) sau în laboratorul de tehnică dentară, pe când coroanele permanente sunt pregătite exclusiv de către tehnicianul dentar în laborator.

 

Scopul ei principal este de a proteja dintele pregătit și de a preveni mișcarea dinților adiacenți și opuși (coroane dentare provizorii).

 

Etapele tratamentului protetic de pregătire şi montare a unei coroane dentare provizorii

 

coroana dentara provizorie, coroane dentare provizorii, coroana dentara provizorie braila

 

  • 1. Şlefuirea dintelui, realizarea bontului dentar şi luarea amprentei dentare

În primul rând, se realizeză amprenta fidelă a dintelui pregătit prin şlefuire (bontul dentar), a dinţilor vecini şi a celor opuşi (din arcada opusă, cu care dintele în lucru a intrat şi va intra în ocluzie). Aceasta este o etapă foarte importantă a procedurii.

 

  • 2. Realizarea modelului şi executarea coroanei

După realizarea amprentei (negativului), se realizează modelul în ghips (pozitivul) al situaţiei dentare.

 

Apoi, coroana provizorie este realizată din răşină acrilică pe modelul din ghips de către tehnicianul dentar, în laborator.

 

  • 3. Fixarea coroanei

Coroana acoperă bontul dentar şi este sudată provizoriu pe acesta printr-un ciment uşor, detaşabil fără efort. Există unii medici care folosesc şi coroane (cape) prefabricate, din aluminiu, pe care le adaptează pe bont cu uşurinţă.

 

Pacientului i se solicită apoi să muşte uşor şi repetat pentru a fixa cimentul cât mai bine, excesul de ciment fiind îndepărtat. Astfel. pregătită şi montată, coroana de acrilat se află în situaţia de a crea un mediu sanogen, împiedicând aerul și bacteriile să pătrundă la nervii neprotejați şi provocarea de dureri asupra nervilor expuşi (coroane dentare provizorii).

 

  • 4. Grija de după montare

În timp ce purtaţi o coroană dentară temporară, medicul vă sfătuiește să nu mai folosiți aţa dentară în jurul coroanei temporare proaspăt montate. Aceasta metodă de curăţare a dinţilor o poate disloca. Dar şi periajul cu perie şi pastă de dinţi trebuie executat delicat, iar mestecarea chewing gum-ului şi a alimentelor dure şi lipicioase în consistenţă este interzisă.

 

De ce folosim coroanele temporare?

 

Scopul principal al unei coroane provizorii este de a imita structura dintelui respectiv – în formă şi funcţionalitate – cu protejarea dintelui şi prevenirea apariţiei rănilor gingivale, cu mascarea lui până la momentul restaurării permanente, realizate prin dispunerea unei coroane dentare definitive.

 

Aceasta este fabricată de către tehnicianul dentar în laboratorul de tehnică dentară al clinicii sau de către medic în cabinet (coroane dentare provizorii).

 

Nu vă faceţi nici o grijă: atunci când va veni momentul schimbării coroanei provizorii acrilice cu cea definitivă (permanentă), metalică, metalo-ceramică, ceramică sau zirconică, aceasta se va putea detaşa uşor, căci cimentul folosit la fixare este, la rândul lui, un ciment provizoriu!

 

Împiedicarea migrării dinţilor prin supraîncărcare

 

O altă funcție importantă a coroanelor provizorii este de a preveni deplasarea, migrarea dinților adiacenți (vecini) și opuși, care tind să ocupe, să umple locul gol. Iar acest loc gol provine din pregătirea dintelui pentru primirea coroanei, pregătire realizată prin şlefuirea jur-împrejur şi ocluzal (faţa superioară) a dintelui, în urma căreia dintele pierde masă dentară structurală până la ajungerea lui sub forma tronconică a bontului dentar primitor de cornă.

 

În acest spaţiu lipsă dinţii vecini şi opuşi tind să migreze pentru ocuparea lui – fenomen denumit supraîncărcare sau supraerupţie.

 

Este limpede pentru oricine că această deplasare a dinţilor, dacă este permisă şi lăsată liberă, fără a fi obstaculată, va împiedica coroana permanentă de a se potrivi perfect, conform aşteptărillor (coroane dentare provizorii).

 

Ce trebuie să faceți dacă vi se desprinde coroana dentară provizorie?

 

Nu este surprinzător ca o coroană provizorie să fie dislocată după montare. În acest caz, care nu trebuie să vă sperie, trebuie să mergeţi la cabinet pentru remontarea ei cât mai curândă.

 

Nu este recomandată încercarea de repoziţionare a ei şi fixare cu alte substanţe (de prin casă) în afara cimentului dentar, pentru că implicată în problemă este şi masticaţia care efectuată pe o coroană instabilă o poate lesne rupe.

 

Trebuie să anunţaţi medicul ca v-a căzut (că vi s-a desprins), iar el va decide oportunitatea unei programări pentru refixarea acesteia pe bontul dentar (coroane dentare provizorii).

 

Cât costă o coroană provizorie?

 

De obicei, costul implicat de coroana dentară provizorie este inclus în calculul total al prețului aferent  montării unei coroane permanente.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica Estet Dent, din Brăila (coroane dentare provizorii), vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la Estet Dent, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.