Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0751 220 036
Programare
Articole   -   Protetică

Coroana dentară provizorie susţine reuşita tratamentului cu coroană dentară permanentă

Scopul principal al unei coroane provizorii este de a imita structura dintelui respectiv – în formă şi funcţionalitate – cu protejarea dintelui şi prevenirea apariţiei rănilor gingivale, cu mascarea lui până la momentul restaurării permanente, realizate prin dispunerea unei coroane dentare definitive.

 

Aceasta este fabricată de către tehnicianul dentar în laboratorul de tehnică dentară al clinicii sau de către medic în cabinet (coroane dentare provizorii).

 

Care sunt etapele procedurale ale tratamentului protetic cu coroană dentară?

 

De regulă, pregătirea dintelui pentru primirea coroanei dentare necesită două vizite la cabinetul stomatologic din partea pacientului.

 

coroana dentara provizorie, coroane dentare provizorii, coroana dentara provizorie braila

 

1. În cadrul primei vizite:

 

  • Este analizată situaţia oro-dentară, cu accent pe dintele în cauză şi pe raporturile sale cu ceilalţi dinţi (adiacenţi, opuşi);
  • Este pregătit dintele până la nivel de bont, prin şlefuire atentă, de jur-împrejur şi ocluzal (faţa superioară, cea care suportă muşcătura sau ocluzia);
  • Se amprentează noua situaţie dentară (se realizează negativul);
  • Amprenta este apoi trimisă la laboratorul de tehnică dentară pentru a fi transformată în modelul (pozitivul) pe care tehnicianul dentar va realiza efectiv coroana permanentă;
  • În timpul cât această coroană este realizată  – fie individual, fie în ansamblu, în cadrul unor punţi dentare – o coroană provizorie din răşină acrilică este plasată pe bont, de obicei în timpul acestei vizite (coroane dentare provizorii).

 

După ce în laboratorul de tehnică dentară al clinicii a fost fabricată coroana permanentă (definitivă) de către tehnicianul dentar are loc cea de-a doua vizită a dvs. la cabinetul stomatologic.

 

2. În cadrul celei de-a doua vizite:

 

  • Corona temporară acrilică este îndepărtată (cimentul dentar folosit la fixarea ei este unul provizoriu care poate fi la rândul lui uşor de îndepărtat) şi corona permanentă – metalică, metalo-ceramică, ceramică, zirconică – este amplasată prin fixare pe bont, cu ciment permanent, în locul celei provizorii, urmărindu-se fidelitatea raporturilor sale cu ceilalţi dinţi cu care intră în contact fiziologic şi funcţional (coroane dentare provizorii).

 

Dar radiografii nu se fac? Nu se ajută medicul de instrumentul radiologic?

 

Sigur că da. În timpul primei vizite a dvs. la cabinet, al primei şedinte procedurale, de obicei se realizează o radiografie a dintelui şi maxilarului pentru a investiga semne de deteriorare și alți factori care ar putea crește riscul de infecție sau de rănire a pulpei dintelui.

 

Întreaga situaţie oro-dentară trebuie examinată, inclusiv în profunzimile ei subgingivale care nu sunt accesibile vizualizării simple, cu ochiul de către medic şi care pot ascunde aspecte deosebit de importante. De asemenea, pentru unii pacienți, tratamentul canalului radicular poate fi necesar înainte de plasarea unei coroane pe un dinte (coroane dentare provizorii).

 

De foarte multe ori se impune un tratament endodontic prealabil – adică însănătoşirea dintelui şi refacerea structurii lui

 

Starea dintelui, înainte de începrea pregătirii prin şlefuire, trebuie să fie perfectă, altfel tratamentul efectiv protetic nu poate avea loc, fiind înlocuit, deocamdată, de cel terapeutic endodontic care restabileşte sănătate dintelui (coroană şi rădăcină).

 

Abia după această etapă medicul poate avea siguranţa unui dinte sănătos, asupra căruia se poate aplica etapa procedurală de pregătire prin şlefuire. Deci, dintele va trebui să fie modelat pentru a permite spaţiu de plasare a coroanei definitive, dar şi a celei provizorii.

 

Amploarea modelării, a şlefuirii prin care dintele va pierde o parte importantă din masa lui osoasă structurală, va depinde de tipul de coroană utilizată. Coroanele pe bază de metal tind să fie mai subțiri și, prin urmare, necesită îndepărtarea unei părţi structurale mai mici a dintelui decât coroanele din porțelan.

 

Prin pregătire (şlefuire) se realizează un bont dentar tronconic. Orice carie dentară ar trebui, de asemenea, tratată în timpul acestei etape. Studii efectuate de specialişti au relevat faptul că dinţii înregistrează stresurile din trecutul existenţei omului (coroane dentare provizorii).

 

Există desigur şi situaţii în care pacienţii prezintă o deteriorare severă a dintelui (traumatisme, carii ample cu cavităţi carioase extinse), astfel încât a rămas insuficientă structură (masa) dentară pentru plasarea microprotezei reprezentate de coroana dentară.

 

În acest caz, structura dintelui trebuie refăcută, prin folosirea unui material de umplere, a unei plombe, astfel încât coroana să poată fi plasată ulterior pe un bont dentar, ce va conţine, fireşte, în fara masei dentare originale şi astfel de materiale de umplere care au fost folosite.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica Estet Dent, din Brăila (coroane dentare provizorii), vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la Estet Dent (Str. Plevna. nr. 280, Brăila), această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care l-aţi dorit dintotdeauna!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.