Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0751 220 036
Programare
Articole   -   Protetică

Coroana dentară provizorie este purtată până la montarea coroanei dentare definitive

Nu întotdeauna situaţia dentară existentă permite plasarea în bune condiţii a coroanei dentare. Unii pacienţi prezintă deteriorare severă a dintelui, ceea ce înseamnă că nu există suficientă structură dentară drept suport al microprotezei.

 

În acest caz este necesară mai întâi refacerea structurii dintelui cu material de umplere, astfel încât coroana să poată fi montată ulterior.

 

Apoi are loc pregătirea dintelui (modelarea lui prin şlefuire) de către medic, până la stadiul de bont (structura dentară rămasă, de formă tronconică). După această etapă se realizează o amprentă a dintelui modelat în cabinet (negativul situaţiei dentare), care cuprinde şi dinţii vecini şi opuşi, pe baza căreia, în laboratorul de tehnică dentară, se realizează modelul din ghips (pozitivul situaţiei dentare).

 

Pe acest model din ghips se confecţionează coroana. Amprentarea şi a dinţilor opuşi serveşte la controlul muşcăturii (ocluziei), astfel încât contactul dintre coroană şi ei să fie cel corect din punct de vedere anatomic şi funcţional.

 

Amprenta se realizează prin plasarea în gură a unei linguri umplute cu un material numit alginat, în care medicul vă va pune să muşcaţi. Când materialul se întăreşte, va păstra toată forma şi detaliile situaţiei dvs. dentare (coroane dentare provizorii).

 

Tot în această fază medicul stomatolog înregistrează datele referitoare la culoarea şi potrivirea naturală, pe care le transmite laboratorului în vederea executării unei coroane care să nu fie sesizabilă drept fiind artificială.

 

coroana dentara provizorie, coroane dentare provizorii, coroana dentara provizorie braila

 

Coroana provizorie apără dintele, crează un aspect estetic şi împiedică migrarea dinţilor

 

Până când coroana definitivă este confecţionată în laboratorul de tehnică dentară şi fixată prin cimentare pe bontul dentar, o coroană provizorie este de obicei plasată pe dinte (pe bontul dentar), pentru a-l proteja, a păstra estetica danturii şi a împiedica migrarea dinţilor înspre locul gol (tendinţa de a-l umple).

 

Durata de realizare în laborator a unei coroane este, astăzi, de 1-4 zile, fiind mult mai scurtă decât în trecut, când putea dura şi până la trei săptămâni. Odată ce tehnicianul dentar, în laborator, a creat coroana (lucru care implică talent, simţ artistic, dar şi, adesea, asistarea activităţii de către computer), este timpul ca microproteza să fie așezată pe dinte.

 

Dacă a fost plasată o coroană provizorie, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată.

 

La a doua şedinta clinică a tratamentului protetic, la a doua vizită a dvs. la cabinet, are loc plasarea permanentă a coroanei de către medic pe dintele pregătit în prealabil (coroane dentare provizorii).

 

Medicul stomatolog verifică atent coroana – dacă este realizată corect, dacă potrivirea de culoare şi aspect cu ceilalţi dinţi este respectată, dacă raporturile coroanei cu dinţii învecinaţi şi raporturile ocluzale (ale muşcăturii) cu dinţii opuşi sunt cele corecte

 

Coroana provizorie nu are calităţile coroanei permanente

 

Este imperativ ca coroana provizorie să rămână la locul său până când coroana permanentă poate fi plasată. Dacă coroana provizorie se pierde sau se deteriorează în vreun fel trebuie să anunţaţi medicul.

 

Este important să rețineți că coroana dvs. provizorie nu este realizată din aceleași materiale ca și coroana dvs. permanentă – metal, ceramică, metal-ceramică, zirconiu, porţelan fuzionat pe zirconiu, ci din acrilat (mai rar, din compozit) un material estetic, însă nerezistent.

 

Din această cauză, coroana dvs. provizorie, realizată şi într-un timp mai scurt decât coroana definitivă, fie în cabinet, fie în laborator, nu întruneşte aceleaşi calităţi de culoare, formă, durabilitate şi potrivire pe care le posedă coroana definitivă.

 

Dar, deși coroana provizorie nu este perfectă,puteţi fi sigur că personalizată şi deosebit de aspectuoasă, insesizabilă ca diferenţă faţă de ceilalţi dinţi, ridicătoare la cu totul alt nivel a zâmbetului dvs. va fi coroana definitivă (coroane dentare provizorii).

 

Uneori este necesară ajustarea în cabinet a coroanei

 

În cazul în care, la muşcătură, simţiţi coroana provizorie ca fiind în exces, va trebui să anunţaţi cabinetul. Uneori această senzaţie nu este percepută ca atare din timp, din pricina anestezicului folosit. Uneori anestezicele pot face dificilă determinarea unei mușcături corecte, confortabile, uniforme.  

 

Dacă efectul anestezicului a trecut şi muşcătura o simţiţi inegală, defectuoasă sau cu material protetic suplimentar şi neavenit, trebuie să anunţaţi medicul şi să îi descrieţi senzaţia, pentru ca el să poată face ajustări coroanei provizorii până la obţinerea muşcăturii corecte.

 

Înaintea începerii tratamentului dentar, este necesar ca medicul să vizualizeze în detaliu şi în ansamblu situaţia dvs. oro-dentară. Clinica Estet Dent, din Brăila (coroane dentare provizorii), vă aşteaptă, cu servicii şi tehnologii de top, să-i treceţi pragul.

 

Nu ezitaţi în a realiza aici, la Estet Dent, această etapă de început a planului restaurării dvs. dentare, a obţinerii acelui zâmbet pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.