Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0751 220 036
Programare
Articole   -   Pedodonție

Tratamentul stomatologic al gravidelor

tratamentul stomatologic al gravidelor

 

Conduita terapeutică stomatologică la femeia gravidă

 

Pacienta însărcinată necesită din partea medicului stomatolog o atenție specială pentru că, deși este considerată ca fiind „sănătoasă”, trebuie ferită de stres și anxietate, deoarece organismul ei suferă o serie de modificări fiziologice și emoționale.

 

Printre aceste modificari putem enumera:

 • creșterea volumului sanguin cu 50%;
 • sindrom hipertensiv la schimbări bruște de poziție în stadii avansate ale sarcinii;
 • anemie, modificări ale factorilor de coagulare;
 • modificarea țesutului conjunctiv din vasele de sange;
 • modificări hormonale, precum estrogenul și progesteronul care favorizează înmulțirea unor bacterii;

 

Modificările metabolice ce apar în organismul femeii gravide pot favoriza apariția unor complicații orale, cum ar fi:

 • sângerările gingivale cauzate de factori iritanți locali (placa bacteriană) și care se pot combate printr-o conduită corectă de igienă orală;
 • foarte rar apare tumora de sarcină „pregnancy tumor”, gingiile cresc în volum acoperind dinții, sângerează foarte ușor la atingere, sunt dureroase numai în cazul unor suprainfectări;
 • evoluția cariilor dentare se poate accentua din cauza modificarilor în alimentație, dar nicidecum din cauza că se pierde calciul din dinții mamei. Suplimentul de calciu pentru fat poate fi asigurat de o alimentație bogată în calciu;
 • Multe femei știu că o cale de transmitere a infecțiilor este cea genitală, dar puține cunosc faptul că, bacteriile cantonate la nivelul gingiilor pot patrunde în circulația generală rezultând infecții severe.

 

Pentru a preintampina toate aceste posibile complicații, recomandarea medicului stomatolog cuprinde:

 • periajul după masă pentru a reduce placa bacteriană dentară;
 • utilizarea soluțiilor bucale bogate în fluor, sub formă de clătiri bucale după periaj;
 • aport alimentar bogat în vitamine (A, C, D), calciu, fosfor și cât mai puțin zahăr și hidrați de carbon, acestea din urmă contribuind la dezvoltarea plăcii bacteriene dentare;
 • control periodic la medicul dentist și igienizarea profesională (periaj și air flow);

 

În cazul necesității unor tratamente stomatologice curente, perioada cea mai sigură este cel de-al doilea trimestru de sarcină.

 

Tratamentele protetice sau parodontale se vor temporiza până după naștere, rezolvându-se doar cele ce constituie o urgență.

 

Foarte des pacientele gravide se tem de administrarea substanțelor anestezice. Ele sunt periculoase în primul trimestru de sarcină, alaturi de marea majoritate a medicamentelor. În această perioadă au loc procesele de organogeneză fetală (se formează toate organele) și fătul trebuie ferit de riscul mutagen al substanțelor medicamentoase. Începând cu trimestrul al doilea de sarcină se pot folosi articaina (ubistesin) sau lidocaina.

 

Important este de precizat că trebuie evitate în perioada de sarcină: radiografia dentară, mai ales în primul trimestru de sarcină; administrarea de tetraciclină, deoarece poate afecta structura dentară a copilului.

 

În trimestrul I nu este recomandat tratamentul stomatologic (excepție fac igienizarea profesională și controlul durerii), din cauza riscului de avort. Trimestrul II este cel mai bun pentru efectuarea tratamentelor de rutină, fără ca sănătatea mamei sau a fătului să fie în pericol, în timp ce în ultimul trimestru este bine ca tratamentul stomatologic să fie evitat (risc de naștere prematură). Este important pentru viitoarele mămici să știe faptul că alcoolul și fumatul sunt factori extrem de nocivi ce pot determina pe lângă malformații și o greutate mică la naștere a copilului, cu posibile efecte negative asupra sănătății dentare: smalț mai slab calitativ și chiar cantitativ.

 

Trebuie să amintim că dinții de lapte ai copilului își încep dezvoltarea intrauterin și că nutritia mamei, starea de sănătate generală influențează sănătatea acestora. Practic, mama sanatoasă înseamnă copil sănătos, iar menținerea unei bune igiene orale este cel mai înțelept lucru, nu doar în timpul sarcinii , ci pe durata întregii vieți.

 

Cariile

 

Din cauza sângerărilor gingivale, viitoarele mamici sunt tentate să renunțe la perierea dinților. Astfel, resturile de mâncare se adună între dinți, placa se acumulează pe suprafața lor și, încet, încet apar cariile care știm cu toții cât sunt de dureroase. O măsea cariată poate să formeze un abces și problemele se țin lanț. Va fi nevoie de antibiotice sau de mică operație prin care sa fie scos puroiul din gingie.

 

De fapt, toate aceste probleme sunt relativ ușor de evitat, mai ales dacă avem și ajutorul stomatologului.

Igiena dentară corectă începe acasă, cu periajul dinților, de două ori pe zi (nu mai mult, pentru că periajul excesiv face rău gingiilor) și folosirea aței dentare pentru a scoate ultimele resturi de mâncare.

 

De asemenea, trebuie evitat excesul de alimente care favorizează acumularea de placă și tartru. Este vorba de dulciuri, în special cele gumate care rămân mai mult pe dinți (caramele, jeleuri), de produse bogate în amidon (biscuiți, covrigei) și alimente acide (lămâie, portocală). Pentru sânătatea dinților și a gingiilor, adoptă o dietă sănătoasă, bogată în calciu, vitamina B12 și vitamina C.

 

În primul trimestru, igiena dentară ar putea să devină o problemă pentru că unele gravide nu suportă gustul și mirosul pastei de dinți sau al apei de gură. Chiar și așa, nu trebuie evitat periajul corect. Se va căuta o pastă de dinți fără miros și gust care să nu provoace greață. O problemă ar putea fi și vărsăturile care prin conținutul de acid, atacă smalțul dinților.

 

Ideal ar fi ca după fiecare episod de vomă să spălăm dinții bine sau măcar să folosim o apă de gură.

 

Pentru a preveni posibilele probleme dentare din timpul gravidităţii, medicii recomandă femeilor un consult stomatologic înainte de planificarea unei sarcini. Astfel, se tratează din timp unele afecţiuni dentare care se pot agrava în timpul sarcinii.

 

Medicul stomatolog trebuie informat şi asupra medicamentelor pe care le ia gravida, deoarece tratamentul stomatologic poate fi modificat în funcţie de acestea. Unii medici recomandă şi administrarea zilnică a fluorurii de sodiu în ultimele două trimestre de sarcină.

 

Dacă totuși apar probleme dentare în timpul sarcinii sunt câteva întrebări pe care viitorii părinții și le pun:

 

Este contraindicat tratamentul stomatologic în timpul sarcinii?

Viitoarele mămici care cred că măcar în timpul sarcinii vor scapa de vizita la stomatolog primesc o veste proastă. În perioada sarcinii trebuie să încurajăm controlul stomatologic pentru că în această perioadă trebuie să existe o grijă deosebită atât pentru sănătatea dentară, cât și pentru cea a gingiilor.

 

Care este perioada în care tratamentul stomatologic trebuie evitat?

În primul trimestru de sărcină trebuie evitat pe cât posibil admnistrarea oricăror medicamente, efectuarea radiografiilor, iar anesteziile se vor efectua cu o atenție deosebită pentru că în această perioadă se formează organele copilului. Orice stimul exterior poate afecta organogeneza cu repercusiuni grave asupra fătului. Ultimul trimestru de sarcină pune din nou probleme deoarece orice stres suferit de mamă poate produce nașterea prematură.

 

Care este perioada optimă pentru efectuarea tratamentului?

Perioada cea mai indicată, dar și cea mai sigură pentru efectuarea tratamentului stomatologic este în trimestrul al II-lea de sarcină.

 

Care sunt cele mai fecvente afecțiuni stomatologice în perioada sarcinii?

Afecțiunile gingivale (gingivita) reprezintă patologia buco-dentară specifică femeilor gravide. Papilele interdentare sunt roșii, mărite de volum, congestive; aceste fenemone apar în luna a III-a de sarcină, atingând un maxim în luna a V-a, pentru ca după naștere să revină la normal doar în câteva zile.

 

Caria dentara – s-a constatat o evoluție rapidă a proceselor carioase cu o evoluție rapidă spre complicații pulpare. În sarcină, frecvența cariilor crește cu 20%. Riscul de producere este mai mare în prima jumătate a sarcinii.

 

Hiperestezia dentinară – o afecțiune caracterizată prin dureri intense activate de anumiti stimuli (cald, rece, dulce, acru);

 

Boala parodontală – afectarea țesutului de susținere a dintelui.

 

O igiena corectă asociată cu ajutorul stomatologului ne pot scăpa de aceste probleme.

 

Ce trebuie evitat în timpul sarcinii?

Anesteziile nu se realizează cu anestezice care conțin adrenalină deoarece determină contracții ce pot dăuna fătului sau pot să provoace un avort sau naștere spontană. Se pare că lidocaina sau mepivacaina (fără adrenalină) se pot utiliza cu riscuri minime. Extracțiile dentare se evită pe cât posibil în primul trimestru, cât și în ultima lună de sarcină. Se pot realiza doar între luna a IV-a și luna a VII-a de sarcină. Efectuarea radiografiilor este probabil una dintre cele mai controversate probleme. Marea majoritate a medicilor interzic expunere la radiații, oricat de mici ar fi acestea, însă există și medici care nu exclud examenul radiologic, dar nu în primul trimestru de sarcină.

 

Pot fi folosite antibiotice în timpul sarcinii?

Antibioticele sunt în unele cazuri indispensabile tratamentului afecțiunilor dentare, dar nu se iau fără acordul medicului ginecolog și/ sau pediatru. Penicilina se poate administra cu prudență, dar ar fi bine să se evite pe cât posibil în primul trimestru. Streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate în timpul sarcinii. Precauțiile cu privire la administrarea antibioticelor la mamele care alăptează se mențin și pe perioada alăptării. Consultul cu medicul obstetrician sau pediatru în situația unei urgențe stomatologice ce impune și administrarea mamei de antibiotice este obligatoriu. Folosirea tetraciclinei este INTERZISĂ.

 

În concluzie, pentru a evita problemele pe parcursul sarcinii trebuie să avem o dietă corespunzatoare, o igină corectă și o colaborare stransă cu medicul stomatolog ce este benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil.

 

Sfaturi generale

 

 • Cel mai bun mijloc de a preveni inflamația este menținerea unei igiene bucale corecte;
 • Folosiți periuțe de dinți de consistență moale sau medie și trebuie să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara);
 • Alegeți o pastă de dinți cu efect bacteriostatic (cu fluor, clorhexidină) și apă de gură. Există pe piață și pastă de dinți cu triclosan care inhiba formarea plăcii bacteriene, a cariilor, inflamarea gingiilor și depunerile de tartru;
 • Curățați spațiile dintre dinți cu o ață dentară cerată și fluorurată, utilă pentru curățarea spațiilor dintre dinți;
 • Mestecați gumă fără zahăr când nu aveți posibilitatea să vă curățați dinții după masă;
 • Evitați dulciurile și consumați alimente bogate în vitamina C;
 • Mergeți la stomatolog cel puțin o dată pe perioada sarcinii pentru examinare și curățare;
 • Nu trebuie să vă curățați dinții după vomat cu pastă și periuță, ci mai bine să-i spălați cu o soluție bogată în fluor;
 • Tratați cariile și gingivita la timp și evitați să ajungeți la folosirea anesteziei;
 • Nu recurgeți la automedicație, orice medicamente luați consultați-vă cu medicul dumnevoastră.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.